Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 715 articles
Browse latest View live

Vattnet – det outforskade stadsrummet?

$
0
0

Den 9 februari arrangerade CLOSER och Lighthouse, tillsammans med projekten EMMA och NÖKS, en seminariedag om regionala och lokala vattenvägar på Norra Latin i Stockholm. Det märktes tydligt att ämnet är högaktuellt och platserna till seminariet tog snabbt slut med över 100 anmälda. Förväntningarna från deltagarna på plats var höga och många ville få överblick över vad som redan görs i olika projekt och någon hoppades att en sådan här seminariedag skulle kunna bidra till att ”väcka regeringen”.

Inledningstalaren Joachim Glasell, Sjöfartsforum, stod för en internationell utblick i ämnet och nämnde två stora utmaningar för inre vattenvägar i Europa. Dels är det den ökade containeriseringen som är svår att hantera samt utfasningen av fossila bränslen. Idag utgör kol och petroleumprodukter en stor del av det som fraktas på vattenvägarna men detta väntas minska. Nästa stora produktslag som väntas öka framöver är stål och byggmaterial, berättade Joachim.

Björn Garberg, Sjöfartsverket, höll en presentation om regeringsuppdraget ”Analys av utvecklingspotentialen för inlands- och kustsjöfart i Sverige” som Sjöfartsverket nyligen har slutfört. Analysen visar på flera positiva aspekter, speciellt för närsjöfarten. Det finns exempelvis befintliga godsflöden som stämmer med många av landets vattenvägar, vilket innebär att förflyttningar av gods från land till sjöfart inte skulle behöva påverka flödena geografiskt i någon större utsträckning. Björn pekade även på att det finns gott om hamnar som är jämnt fördelade över landet samt att det finns mycket ledig kapacitet både i hamnarna och i farlederna. Några av utmaningarna som inlands- och kustsjöfart i Sverige har att brottas med är att sjöfarten bygger på stora godsvolymer vilket kan vara en fördel ibland men också en nackdel i vissa sammanhang. Lastbilstransporter är också ett flexiblare och snabbare transportsätt än sjöfarten, som kan erbjuda en betydligt högre frekvens.

– Det är inte alltid att transportköparnas krav och sjöfartens egenskaper matchar, sade Björn Garberg.

Seminariedagen fortsatte med ett föredrag av Johan Isaksson, Transportstyrelsen, som berättade om deras projekt för att ta fram nya nationella föreskrifter för inlandssjöfart (Projekt Nationella Föreskrifter - PNF). Grundprincipen i de nya föreskrifterna är att det ska finnas få regler och att dessa ska vara övergripande samt att det ska finnas tillgång till ett stort stödmaterial för beslut. 

– Funktionsbaserade regler, som de nya är, ger ökade möjligheter till innovativa lösningar och utveckling av ny teknik, sade Johan Isaksson.

Eftermiddagen bestod av en projektkavalkad fylld av presentationer av regionala och lokala projekt för gods- och persontransporter på vatten. Bland annat presenterades EMMA- och NÖKS-projekten, två projekt som påminner om varandra i sak men som tar fokus på två olika geografiska områden; EMMA vänder sig mot Östersjöregionen med projektmedlemmar som Polen, Tyskland och Litauen medan NÖKS fokuserar på närsjöfart i Öresund-Kattegatt-Skagerack.

Vinnovaprojekten DenCity och Urban WaterTruck presenterades och Viktor Daun från SSPA, som representerade DenCity, pratade om urbana vattenvägsleveranser med fokus på Frihamnen i Göteborg.

– Vattnet är det outforskade stadsrummet, sade han.

Från CLOSERs perspektiv ger regionala och lokala vattenvägar möjligheter att bidra till ett effektivare transportsystem nu och i framtiden, och projektkavalkaden visade tydligt att det finns en stor mängd pågående initiativ som fokuserar på hur användandet av vattenvägar ska kunna öka.

– Det vi ser bland annat i CLOSERs arbetsgrupp inom urban mobility och citylogistik är att vattenvägarna blir allt viktigare för städers- och regioners utveckling. Fler och fler pratar om vattenvägsleveranser även i icke-traditionella sammanhang och därför såg vi ett tydligt behov av att arrangera den här dagen tillsammans med Lighthouse, EMMA och NÖKS, för att få en överblick av allt spännande som pågår men se även de var vi behöver kraftsamla framöver, säger Lina Olsson på CLOSER, som modererade dagen tillsammans med Åsa Burman från Lighthouse.

– Vi ser också en stor potential i att bättre integrera de olika trafikslagen på olika sätt, och detta kommer vi att arbeta vidare med framöver, tillägger Sofie Vennersten, programansvarig på CLOSER.

Är du intresserad av att veta mer om vad som presenterades på seminariet? Se inspelningen här (OBS 3 delar)

De projekt som presenterades under dagen var:

  • Avlasta stadens vägtransporter genom godsstrategi - Märta Brolinson, Stockholms stad
  • DenCity – urbana vattenvägsleveranser - Viktor Daun, SSPA 
  • EMMA-Enhancing freight mobility and logistics - Per-Erik Holmberg, Business Manager, Viktoria Swedish ICT
  • NÖKS - Närsjöfart i Öresund, Kattegatt och Skagerrak - Christian Finnsgård, SSPA
  • Urban WaterTruck - Björn Södahl, Södahl & Partners AB
  • Gods på Göta Älv och Vänern - Göran Lidström, VD Vänerhamn AB och Carina Gullberg, kommunalråd i Gullspångs kommun samt styrelseledamot Vänersamarbetet & Vänerhamn
  • Pråmcontainrar på Göta älv från Göteborg till Vänersborg - Johan Lantz, Avatar Logistics
  • Vattenvägen - den intermodala pusselbiten till resurseffektiva regional- och tätortstransporter - Karl Garme, KTH
  • Färjerederiets nya miljövänliga lösningar - Anders Werner, rederichef, Färjerederiet
  • Emission Free Waterways -  fossilfri sjöfart med biohybrider - Andreas Westergren, CEO, Eurofeeder Shipping AB
  • Vattenvägen 365 - persontransporter på vatten - Susanna Kihl, Vattenbussen

 


Statsbesök på Lindholmen Science Park satte fokus på hållbara transporter

$
0
0

Kung Carl Gustav, Kanadas generalguvernör Johnston, Prins Carl Philip och en delegation med bl a regerings- och näringslivsrepresentanter, förde engagerade samtal om utvecklingen av både Göteborgs stad, samt sjöfart och transporter ur ett hållbarhetsperspektiv. Besöket gav även möjlighet till erfarenhetsutbyte för representanter från den kanadensiska hamnstaden Halifax.

Lindholmspiren hade fyllts av både kontorsanställda, studenter och nyfikna dagisbarn när Älvfrida la till vid kajen och Generalguvernören, Kungen och Prins Carl Philip med delegation klev iland och vinkade till alla.

2017-02-23_11.28.35.jpgI Ericssons lokaler hälsade Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, välkomna till Lindholmen Science Park - regionens innovationskluster. På agendan stod samtal om utveckling och samarbete mellan stat, industri och universitetet - Lindholmen Science Park har genomgått en förvandling från industri- och varvsområde till en dynamisk och innovativ samverkansarena. 

Diskussionerna fortsatte kring hållbar sjöfart och representanter från den kanadensiska hamnstaden Halifax såg positivt på att utbyta erfarenheter med Göteborgs hamn.

Generalguvenören kommenterade att han var både imponerad och inspirerad av Sveriges innovationskraft och nämnde elektriska bussar som exempel.

skarmavbild_2017-02-24_kl._13.36.48.png

Foto: Jonas Lindstedt

Det passade därför bra att sällskapet lämnade Lindholmen Science Park på miljövänligt sätt med linje 55, Electricity bussen. På eftermiddagen besöktes bl a Volvo Truck Experience Center där Martin Lundstedt, Volvo Groups vd och koncernchef, hälsade välkomna. Olika vinklar på hållbara transporter engagerade delegationen.

Läs mer om stadsbesöket här

Kungahuset

Transport & Logistik

Göteborgs-Posten

The Game Incubator attraherar internationell uppmärksamhet

$
0
0

Game Developers Conference (GDC) är världens största konferens inom dataspelsutveckling. När GDC arrangeras i San Francisco 27 februari – 3 mars finns en delegation på plats under gemensam flagg: Sweden Game Arena. The Game Incubator, med säte på Lindholmen Science Park, är representerad med tre bolag.

IGDB, Pathos Interactive och Kirikoroär alla spelföretag i The Game Incubator på Lindholmen Science Park. Nu är de på plats för att ställa ut och möta branschen på GDC. Dessutom får spelbolagen sällskap av affärscoacher från The Game Incubator samt lärare och forskare på Högskolan i Skövde.

- Vi har en lång historia av att väcka intresse och skapa omtyckta spel och lönsamma bolag i The Game Incubator. Tack vare dessa framgångar har vi en unik möjlighet att fortsätta föra dialog med de mest relevanta spelarna och använda dessa kontaktytor för att introducera nya samt befintliga bolag i inkubatorn, säger Fredrik Örneblad, affärscoach The Game Incubator.

Att närvara och ställa ut under GDC är ett viktigt inslag för spelbolagen. 

- Kvaliteten på bolagens spel är i världsklass och alla aktörer finns på GDC i San Francisco. Möjligheterna till affärer är därmed oändliga, förklara Fredrik Örneblad och fortsätter:

- Genom att närvara hoppas vi även kunna fortsätta attrahera internationell uppmärksamhet till vår inkubatormiljö i förhoppning om nya etableringar och investeringar. 

Är du på plats under GDC?
Kom och träffa The Game Incubator och Sweden Game Arena; South Hall Expo, monterplats 2010.

Mer om The Game Incubator 
Under drygt tio år har Gothia Innovation AB utvecklat The Game Incubator till en nationell ledstjärna och en internationellt respekterad aktör som understödjer och bidrar till fler konkurrenskraftiga dataspelsföretag som kan etablera sig på den globala marknaden. The Game Incubator i Göteborg finansieras av Västra Götalandsregionen och finns på Lindholmen Science Park.

Läs mer om resan till GDC på Gothia Innovations webbsida här

Läs mer om satsningen på Lindholmen Science Park här 

SVT Nyheter testar TUCAPs bildstödsprojekt

$
0
0

Projektet "Bildstöd för larmcentralen" syftar till att att undersöka om larmcentralen kan ha hjälp av bildstöd i samband med att vårdprioriteringen genomförs. Just nu genomförs en unik forskningsstudie i Östersund, där operatören kan be inringaren att skicka in en bild. SVT Nyheter var på plats för att se hur det fungerade.

Bildstöd för larmcentralen är ett projekt på TUCAP vid Lindholmen Science Park, som pågått sedan 2015. Under hösten 2016 startades en forskningsstudie på SOS Alarm i Östersund, där man testar just bildhantering för att göra en bättre bedömning i vårdkedjan. 

- Det är avgörande på många sätt att jobba med bild och video i framtiden för att kunna förbättra vår prioritering i utalarmeringskedjan. Därför är det så viktigt att testa projektet nu, säger Ola Stensby, projektledare TUCAP vid Lindholmen Science Park.

SVT Nyheter var på plats i Östersund och filmade en simulerad handskada.

Se hela reportaget här

Hej Grannar!

$
0
0

Efter en period av intensiv byggtrafik, öppnade idag åter gångstråket mellan Lindholmspiren och Theres Svenssons gata.

Lindholmen Science Park är under ständig utveckling och just nu är vi inne i väldigt expansiv period när det gäller den fysiska utvecklingen av området. 

Läs mer om våra byggprojekt här

Läkarkontakt via video för snabbare strokevård

$
0
0

Lars Rosengren, Professor i neurologi, Regionala Strokerådet och Strokecentrum Väst, intervjuades i P4 om ViPHS projektet - Videostöd i den PreHospitala Strokekedjan, som är ett samarbete med Prehospital ICT Arena (PICTA), på Lindholmen Science Park.

Strokepatienter skulle komma fortare till behandling om man från ambulansen kunde få videokontakt med en läkare. Ett sådant videostöd vill projektet ViPHS simulera redan före sommaren.

Om simuleringen faller väl ut vill vi testa den på patienter med utrustning i några ambulanser, säger professorn i neurologi Lars Rosengren, ordförande för bland annat det regionala strokerådet. 

Lyssna på intervjun i P4 & läs mer 

Information om ViPHS

Läs artikel om ViPHS

Kvinnor i fokus under Wallströms besök

$
0
0

Kvinnor, fred och säkerhet. Det stod på agendan när Margot Wallström gästade Kuggen på Lindholmen Science Park för att skriva historia på Internationella kvinnodagen. – Nothing about them without them måste vara grundregeln, säger den svenska utrikesministern.

Gradängsalen är riggad. Svarta lakan hänger över fönstren, på bordet står en dator med tillhörande webbkamera och bredvid den en svensk flagga, som Kuggengruppen omsorgsfullt placerat där Margot Wallström snart ska sitta.

Chalmers rektor Stefan Bengtsson cirkulerar i väntan på att hälsa utrikesministern välkommen. Sex stycken biblioteksmedarbetare står utspridda i informationsdisken. Stillheten avbryts snart av en rad bestämda steg genom entrédörrarna. I mitten av klanen av mörk- och finklädda män, går Margot Wallström. Hon ler brett mot alla som söker ögonkontakt. Efter en 30 sekunders lång rundtur i bibliotekets lokaler, tar de sikte mot gradängsalen. Här ska det skrivas historia.

För första gången någonsin ska ett digitalt möte mellan kvinnliga utrikesministrar hållas; de från Sverige, Argentina, Kenya, Lichtenstein och Panama. Mötet sänds samtidigt live på Utrikesdepartementets Twitter, Youtube och Facebook.

Läs mer på Kuggens blogg

Läs mer på Utrikesdepartementets webb

 

Nu börjar tävlingen för utformningen av linbanan

$
0
0

Den planerade linbanan ska gå mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen, med stationer på Lindholmen och vid Västra Ramberget. Men hur ska den se ut? Nu börjar en arkitekttävling om utformningen av stationer, gondoler och torn.

Läs hela nyheten på Göteborgs Stad


Rekordstort intresse för Zenuitys framtidsvision

$
0
0

När Dennis Nobelius äntrade scenen på Lindholmen Connected, hade en rekordpublik på över 300 deltagare samlats i Open Arena på Lindholmen Science Park. Dennis tillträder som vd för Zenuity, Volvo Cars och Autolivs joint venture, i april och han delade frikostigt med sig om tankar och förhoppningar för den nya etableringen.

Det var lätt att konstatera att intresset var stort för Zenuity, som kommer att arbeta med mjukvarutveckling med fokus på morgondagens mobilitet.

Nu i april öppnar företaget dörrarna till sitt huvudkontor på Lindholmen Science Park - ett val som var självklart, enligt Dennis Nobelius. Efter framträdandet fick vi dessutom en pratstund med honom där han berättar mer om etableringen, sina idéer kring arbetssätt, vilka talanger man söker och på vilket sätt "software is king". 

Dennis Nobelius berättar mer - se filmen här!
 

Utställning med från företag på Lindholmen Science Park

Under lunchen myllrade det av folk på Open Arena där man dessutom kunde träffa representanter från Autoliv, CEVT, Ericsson, Combitech, Volvo Group Trucks Technology och Devkittens - som alla arbetar med mjukvaruutveckling för morgondagens transporter.

mingel1_0.jpg

2017-03-13_12.21.26.jpg

img_0533_3.jpg

2017-03-13_12.35.59.jpg

mingel2_0.jpg

img_0534.jpg

2017-03-13_12.41.44.jpg

2017-03-13_13.02.42.jpg

Läs även vår tidigare publicerade artikel med Dennis Nobelius

 

 

Högre yteffektivitet med självparkerande bilar

$
0
0

Intresset var stort när Volvo Cars och Göteborgs parkeringsbolag presenterade resultaten efter ett genomfört projekt inom 'Drive Me' om automatiserade bilar, som ska gynna framtida mobilitetslösningar i en hållbar stad.

Maria Stenström, vd för Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag och Marcus Rothoff, programchef Drive Me, Volvo Cars, välkomnade alla som sökt sig till Lindholmen Science Park för en eftermiddag om självkörande bilar. Denna dag gällde det framförallt självparkerande bilar, vilket också demonstrerades i det närliggande parkeringshuset för engagerade och frågvisa deltagare.

-Jag är minst sagt entusiastisk. Det känns oerhört spännande att delta i ett projekt som på ett så innovativt sätt främjar nya, hållbara resor, sa Maria Stenström.

-Med självparkerande bilar kan parkeringshus bli 10-15 % mer yteffektiva än idag. Genom att lämna bilen utanför parkeringshuset kommer vi alltså att spara både tid och plats, sa Marcus Rothoff.

Jonas Bjelfvenstam, statlig utredare om självkörande fordon, var mycket positiv till hur samverkan genererar innovation i Göteborg.
-Det är roligt att se ett sådant proaktivt parkeringsbolag. Det är absolut nödvändigt med den typ av samverkan ni har här mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor. Ni börjar planera för hur man kan optimera användandet av självkörande bilar - tänk om alla kommuner gjorde som Göteborg!

Ann-Sofie Hermansson, ordförande kommunstyrelsen, Göteborgs Stad, höll ett avslutande anförande och sa bland annat att gällande regeringens lanserade strategiska samverkansprogram, så har hon stora förväntningar på att större insatser från speciellt ett av dem, 'Nästa generations resor och transporter', skall hamna i Göteborg.

Läs pressmeddelandet från Göteborgs Stads Parkerings AB

Läs artikel i Göteborgs Posten

Lär artikel & hör intervju i P4

 

Välkommen till SVT-Opinion live

$
0
0

Nu är det bara några program kvar utav vårsäsongens Opinion liv! Samhällsdebatten är ständigt pågående och i allas intresse. SVT värdesätter en engagerad och intresserad publik.

Återkom för bokning på: opinionlivepublik@svt.se

Vårsäsongens sista datum som SVT  söker publik till är:
23/3
6/4
27/4
4/5
18/5

DenCity – projektet med lösningar för hållbar tillväxt

$
0
0

Hur ska persontransporter och logistiktjänster se ut i våra växande städer? Vi vill ju fortfarande kunna se den klarblåa himlen, beställa matkassen på nätet och få den levererad på ett hållbart sätt utan att salladen har ledsnat.

DenCity är projektet som utvecklar innovativa lösningar för hållbar person- och godsmobilitet i täta stadsdelar. DenCity konsortiemöte har precis varit och det händer mycket inom projektets alla sju delområden.

Volvo håller på att utveckla en nollemitterande lastbil för matleveranser som kommer demonstreras tillsammans med Coop och Schenker under 2018, och redan i månadsskiftet mars/april iår kommer både paket och avfallsleveranser via vattenvägar testas i Göteborg. Postnord arbetar tillsammans med ett flertal andra projektparter med hur man kan optimera hemleveranser ytterligare och kommer bland annat testa en smart ”pakethanterare” tillsammans med nya tjänster som utvecklas i projektet.

– Projektet är unikt i sitt slag eftersom vi både tar fram specifika lösningar men även hur de ska fungera tillsammans så att tjänsterna blir användarvänliga för oss invånare, säger Lina, projektledare på CLOSER vid Lindholmen Science Park.

Projektet är ett samarbete mellan näringsliv, akademi och samhälle, som pågår 2015-2018 och leds av den nationella arena för samverkan inom transporteffektivitet CLOSER.

Satsningen omfattar ca 20 miljoner kronor där hälften finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och resterande av deltagande parter.

Läs mer om projektet och vilka som deltar här på www.dencity.se

 

dsc_0048.jpg
 Lina Olsson, Projektledare DenCity på CLOSER vid Lindholmen Science Park

martin_1.jpg
Martin Svanberg, SSPA
 

sonke_maria.jpg
Sönke Behrends Chalmers & Mia Edström Stadsbyggnadskontoret Göteborg 
 

linda_magda.jpg
Linda Andersson, Ramböll & Magda Collado, RISE Viktoria

Workshop om datainsamling av fordonsrörelse av urbana tunga fordon - för att kunna genomföra bättre forskning

$
0
0

Den 19:e april arrangerar Test Site Sweden och CLOSER in en workshop om datainsamling av fordonsrörelser av urbana tunga fordon.

Test Site Sweden vid Lindholmen Science Park driver sedan 2008 den nationella bilrörelsedatabasen i vilken rörelser för personbilar samlats in. Databasen finansieras av Energimyndigheten och är öppen för ickekommersiellt bruk. Under vintern 2016–2017 hölls ett antal informationsträffar där intressenter inom området bjöds in för att informeras om databasen, men också för att diskutera vilka behov av ytterligare information som finns. Under dessa informationsmöten framkom det att det finns ett stort behov av en öppen databas för hur tunga fordon rör sig.

– Vi har arbetat med att samla in rörelsemönster för personbilar sedan 2008, först för fossildrivna fordon men de senaste åren har vi över till att samla in data för eldrivna personbilar. Den insamlade datan har använts för att bland annat titta på optimering av batteristorlek i elbilen.
 
säger Frida Hermansson, projektledare för den nationella bilrörelsedatabasen. Hon fortsätter:

– Vi har sett ett behov av en likande databas för hur tunga fordon rör sig, och denna workshop är ett sätt att samla intressenter och ta tempen på dessa.   

Med anledning av detta arrangerar Test Site Sweden tillsammans med CLOSER en workshop med målet att kartlägga olika parters behov och intresse kring fordonsforskning. Målet med workshopen är att ta fram en idé som kan ligga till grund för ett projekt om tunga fordons rörelsemönster. 

Workshopen kommer att äga rum den 19:e april! Mer information om detta kommer att publiceras på www.testsitesweden.com och www.closer.lindholmen.se inom kort.

Ladda ner folder om databasen här

För mer information, kontakta:

Frida Hermansson, projektledare Test Site Sweden: frida.hermansson@lindholmen.se

 

 

Fyra projekt utvalda att utvecklas i Manusfabrikens Script Lab

$
0
0

Ansökningsprocessen är nu avklarad och fyra film och tv-projekt har valts ut. Johanna St Michaels & Karin Blixt, Carl Javér, Minka Jakerson och Gorki Glaser-Müller är deltagare i första omgången av Manusfabrikens Script Lab.

Manusfabriken har valt ut fyra projekt – både tv-serier och spelfilm – till att delta i den första upplagan av Manusfabrikens Script Lab som arrangeras den 27-28 mars. Här får manusförfattare möjlighet att utveckla sin tv-serie eller spelfilm tillsammans med Manusfabrikens författare. Projekten får under två heldagar coachning och professionell feedback.

Målet är att ta projekten till nästa nivå oavsett var i processen de befinner sig. Arbetet leds av författarna Niclas Ekström, Petra Revenue, Morgan Jensen och Åsa Lantz från Manusfabriken. Scriptlabbet gästas också av Mette M. Bølstad och Stephen Uhlander, författare av den prisbelönta norska tv-serien Nobel.

De fyra utvalda projekten

Pionjären– En coming of age-historia om en svensk tjej som får ett politiskt uppvaknande på ett pionjärläger i kommunismens Rumänien, av Karin Blixt och Johanna St Michaels. Produceras av Johanna St Michaels på Saint Michaels Production i Göteborg, som tidigare regisserat och producerat kort- och dokumentärfilm.

En för alla– En dramaserie om fotboll, av Carl Javér. Medförfattare Kerstin Gezelius. Produceras av Fredrik Lange för Vilda Bomben Film i Göteborg, som tidigare bland annat producerat Carl Javérs dokumentär Freak Out (2014).

Bussresan– En socialrealistisk thriller om gränser, begär och maktmissbruk, av Minka Jakerson. En del av långfilmen Den lena huden, produceras av Annika Hellström för Cinenic Film i Göteborg, som också producerade Minka Jakersons kortfilm The Yearning Room (2013).

The Return– En svensk-chilensk långfilm om hämnd och att söka sitt förflutna, av Gorki Glaser-Müller. Medförfattare Emma Broström. Produceras av Madeleine Ekman, Erika Malmgren och Kristoffer Henell för Zentropa Sweden. Gorki har tidigare skrivit och regisserat långfilmen En gång om året (2013).

För mer information om Script Lab, kontakta Frida Hallberg på Manusfabriken
Tel: +46 708641390
E-post: frida.hallberg@manusfabriken.se

Samverkan för innovation inspirerade Kroatiens president

$
0
0

Efter att bland annat ha träffat kungen och statsministern i Stockholm tidigare i veckan, fortsatte Kroatiens president, Kolinda Grabar-Kitarović, sitt statsbesök på Lindholmen Science Park.

– Vi är mycket glada över att tillsammans med staden, regionen och näringslivet få möjlighet att visa och berätta om den innovationskraft som finns här. President Grabar-Kitarović var både intresserad och imponerad av den samverkan som drivs genom Lindholmen Science Park, inte minst gällande framtidens mobilitet av människor och gods, samt vilken betydelse den har för regionens utveckling, säger Maria Hedlund, vice vd Lindholmen Science Park.

bild_1_0.jpg
​President Kolinda Grabar-Kitarović provar VR-glasögon på Visual Arena, tillsammans med Maria Hedlund och Lisbeth Schultze.

Från Lindholmen tog hela delegationen ElectriCity-bussen till Länsstyrelsen för lunch, där Lisbeth Schultze, tf landshövding och chef för Länsstyrelsen i Västra Götalands län stod som värd. Därefter följde samtal under Croatia-Sweden Business forum.

Läs artikel i GP


Starka varumärken med ambitioner och visioner för visualisering

$
0
0

Intresse för design, inredning, spel eller jobbsökanden inom visualisering? Det fanns flera anledningar till att så många hade sökt sig till Visual Arena på Lindholmen Science Park när Rickard Franklin, Volvo Cars och Martin Enthed, IKEA Communications, berättade om ökade satsningar och utvecklingsmöjligheter kopplade till visualisering.

Visualisering är ett område i stark tillväxt och flera större bolag ser behovet av att ha visualiseringskompetens in-house, då det bidrar till ett tydligt mervärde i organisationen. På Volvo Cars håller man på att skapa framtidens organisation inom visualisering, där man räknar med stark tillväxt och ser behov av att rekrytera ny talang.

va_rickard_f_cars.jpg

-De kompetenser vi söker är marknadsvisualiserare samt att utöka inom VR (Virtual Reality).
VR är framtiden och där måste vi knyta till oss nyckelkompetens. Vi vill bygga upp en större, livskraftig organisation för att ha egen kompetens och skapa bra externt material, berättade Rickard Franklin, Director Digital Modelling & Visualisation på Volvo Cars.

-Tanken är att det vi skapar i designfasen ska bli så bra att det på sikt går ut externt, som marknadsmaterial. Design- och marknadsavdelningen måste komma närmare varandra, vi behöver ta ett större gemensamt grepp gällande visualisering, vilket skapar skalfördelar.

Visualisering har blivit ett alltmer kreativt verktyg när en ny bilmodell tas fram, och Rickard visade arbetsprocessen från designskiss till lansering. Visualisering möjliggör illustration av mängder av detaljer som kompletterar fysiska modeller, så man får en tydligare helhetsuppfattning. Computer-generated imagery (CGI) kommer även på sikt ta över från traditionella fotosessions av modeller.

Att digitaliseringstrenden är här är tydligt, poängterade Rickard. När en ”Digicar” sedan visades, där bilens alla designelement är ihop-bakade i en enda fil, var det svårt att inte bli imponerad över den realistiska presentationen av en XC90 placerad i Slottsskogen. Den virtuella presentationen kan snabbt byta mellan olika förslag och nivåer, vilket innebär en fantastisk möjlighet gentemot kund för återförsäljarnätverket.

-Vi måste ha en virtuell representation av den fysiska världen, först då kan vi skapa äkta virtuellt material. Hela framtiden kommer på något sätt att bli 3-D baserad, digitaliseringen håller på att hända. VR och bildproduktion är bara slutmål för digitaliseringen – det svåra är att hålla koll på processen, avslutade Rickard Franklin.

IKEA Communications’ (ICOM) Development & Operations IT Manager, Martin Enthed - eller som han själv säger, ’DO IT manager’ – tog sedan vid och berättade om hur de undersöker möjligheterna till virtuell verklighet och realtidsgrafik. Att driva förändringsarbete för att vara förberedd på framtidens utmaningar är ett tydligt fokus i verksamheten.

-Förändringar tar tid för ett så stort bolag som IKEA, så vi måste vi börja innan behovet är där på allvar. Det gjorde vi t ex genom att 2005 börja använda datorer för att göra bilder. Då fanns inte behovet, men idag vill man ha bilder på allt och den volymökningen hade vi inte klarat om vi inte hade börjat i tid. På samma sätt försöker vi vara tidigt ute nu, förklarade Martin.

2009 började ICOM bygga hela sortimentet i 3D, och nu skapas varje dag mängder av 3D modeller, produktbilder och miljöbilder som dessutom ska anpassas för olika länders standards och trender. Martin visade flera otroligt realistiska 3D bilder och för att få dem verklighetstrogna har man t ex byggt speciella grafikverktyg.

-Det är viktigt att kunna skapa lite oregelbundenhet, t ex bland staplade tallrikar, och lura ögat att det är en verklig miljö, förklarade Martin. Vilken otroligt fin skärm ni har att visa bilder på här!, utbrast han sedan.

I december 2014 provade man VR och nådde en ”turning point” och i mars 2015 testade man det i en köksmiljö. 

-Den 5 april 2015 släppte vi en 5 min upplevelse – inte ett spel, IKEA VR experience, på Steam, och responsen var helt galen! 3 timmar efteråt hade t ex eurogamer.net publicerat en film om sin upplevelse, vilket ledde till massa nya nedladdningar, berättade Martin.

Realtidsgrafik började ICOM testa 2010 och siktar på att runt 2020 blir det riktigt intressant, när ”the many people” har tillgång till tekniken.

Det är tydligt att IKEAs vision, ”To create a better everyday life fo the many people” - stämmer väl med Martins sätt att arbeta.

-Personligen drivs jag av utmaningen att göra saker i stor skala. Det är väldigt likt det som IKEA gör, för att t ex göra en snygg stol som får kosta hur mycket som helst är inte svårt, men att göra samma sak som kostar väldigt lite, det är svårt.

För framtidens storskaliga utmaningar behövs naturligtvis rätt kompetens.

- Till vår nya avdelning ”Digital Labs” saknar vi nu i första hand folk med spelutvecklarbakgrund, och ICOM söker annars alltid duktiga 3D artister. I Älmhult kan vi locka med fin natur i ett litet men internationellt samhälle, vi har ju faktiskt folk från hela världen som bor där, avslutade Martin.

Se Nerd³ Plays VR Games (Ikea 7.40 min in)
Se Eurogamer ”We used a VR headset to cook meatballs in a virtual IKEA kitchen”
 

Intresserad av att komma i kontakt och eventuellt diskutera framtida möjligheter?

  • Kontakta Rickard Franklin, Volvo Cars via LinkedIn
  • Kontakta Martin Enthed, IKEA Communications på martin.enthed ”at” ikea.com

Röster från deltagarna på seminariet:

-Det som var mest intressant var att stora företag idag satsar på att få ut VR till vanliga människor och att det inte bara når gamers. Det var också intressant att Ikea söker spelkomptens, det visar att arbetsmarknaden inom området blir bredare för varje dag. 
/ Marie Kalmnäs – ansvarig för digital design och lärare på Yrgo

-Både Ikea och Volvo talade mycket om hur mycket som har hänt. Man behöver inte tänka på hur mycket vi kan göra med framtidens teknik utan skall kanske fokusera på hur mycket vi kan göra idag jämfört med för 10 år sedan. 
/Jesper Nord – Affärsutvecklare & Projektledare, Understandit

-Det var först och främst roligt att det var två av Sveriges främsta varumärken som visar att de är i framkant och använder VR i stor utsträckning i sitt arbete.
/Ulf Wiklund - Marknadschef/Affärsutvecklare, Tyréns

-Vi arbetar med samhällsutvecklande samhällsplanering, och att använda sig av VR gör att det är lättare att demonstrera. Vi har fått många idéer att ta med oss hem från seminariet.
/Ulf Hedlund – Avdelningchef, Tyréns 

dsc_0062_0.jpg

Nyckelspelare för visualisering - nu fyller Visual Arena 5 år!

$
0
0

I mars 2012 invigdes Visual Arena Lindholmen som ett resultat av flera års arbete med visualisering i regionen. Över 200 besökare och ett tjugotal utställare var med och invigde den nya visualiseringsmiljön på Lindholmen. Nu har fyra av de finansierade fem åren gått och vi summerar lyckade samarbeten, projekt, tekniksatsningar och aktiviteter.

Den 27 mars 2012 invigdes Visual Arena på Lindholmen Science Park som en fortsättning på det engagemang och arbete som pågått sedan 2004 inom visualisering i Göteborgsregionen genom föreningen Center of Visualization. Göteborgs Stad, Västra götalandsregionen, Chalmers och Göteborgs universitet såg det gemensamma behovet av en plats och verksamhet som arbetar med visualisering. I och med uppstarten av Visual Arena fick man en plats att mötas på och att använda visualiseringsutrustning som kan vara svårt att skaffa tillgång till själv.

Då var en upplösning i 4K alldeles nytt och Visual Arena gjorde en stor satsning. Idag kan vi se 8K på våra handhållna enheter, men den stora skärmen är fortfarande unik då det är en av nordens största och mest högupplösta skärm som är tillgänglig för alla som använder sig av, utvecklar eller är intresserade av att veta mer om visualisering.

Visual Arena har fortsatt att erbjuda inspirerande föreläsningar och seminarier inom det stora området visualisering, likaväl som nischade branschdagar och en biennal konferens, Visual Forum. Under åren har VR kommit och gått, men idag ser vi ett stort intresse för och en mängd nya applikationer för VR och AR.
 
Idag vet vi att finansiärerna var mycket framsynta och såg behovet i ett tidigt skede som gjort att vi har kunnat erbjuda en verksamhet som ökat genom digitalisering och visualisering. Aktörer inom området har gått igenom en spännande period, idag efterfrågas visualiserare inom i stort sett alla branscher och visualisering är en viktig del i tillgängliggörandet av digitaliseringen.
 
Vi på Visual Arena vill fortsätta att utvecklas i takt med tiden och välkomnar synpunkter och idéer från alla engagerade inom området.
 
Senare i år kommer vi passa på att fira vår 5-årsdag. Håll utkik i vår eventkalender!
 
Här kan du se filmen från invigningen 2012

Väl mött!
/Mia Leterius, Programansvarig Visual Arena Lindholmen

Här kan du se bilder från invigningen

p3270481_0.jpg

p3270508.jpg

p3270441.jpg

p3270594.jpg

p1030088_0.jpg

p3270602.jpg

Article 1

Kommunikation och samverkan är nyckeln – hållbar logistik & transport

$
0
0

Här träffas representanter från transport- och logistikprojekten DenCity och CIVIC tillsammans med olika pågående stadsutvecklingsprojekt såsom Ulleråker i Uppsala för att utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma utmaningar inom området.

Platsen är Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och förutom seminarium och samtal gjorde vi ett studiebesök i bygglogistikcentralen där samlastning och avancerad godsplanering görs varje dag och varje timme. Logistikcentret finns till för att minimera antalet fordon, möjliggöra leveransstyrning, minska svinnet, förbättra arbetsmiljön etc.

Utmaningarna för att åstadkomma hållbara transporter i städer liknar varandra, synergierna är många och en dag som denna ligger möjligheter och lösningar i luften. Det råder en rörande enighet om att kommunikation och att utbyta erfarenheter är en viktig hörnsten för att åstadkomma lyckade projekt och inte uppfinna hjulet två gånger. Samtidigt poängteras det att man måste våga testa, inte analysera i all oändlighet, utan att lära av sina misstag och framgångar och ta med sig lärdomarna för att göra nästa projekt ännu bättre. 

– Det som står på pappret är inte det viktigaste, det är hur det fungerar ute i verkligheten, när de strategiska målen faller ner till brukarna, säger Anders Ivarsson, platschef för bygglogistikcentrat i Norra Djurgårdstaden.

Läs mer om projekt DenCity och vilka som deltar på www.dencity.se och om CIVIC på www.civic-project.eu.

 

 

Innovativa transportlösningar för framtidens täta städer

$
0
0

På Lindholmskajen hade många intresserade samlats när det var dags för demonstration av hur gods- och avfallstransporter på vattenvägar skulle kunna bli en del av stadens transportlösningar. Demonstratorn görs inom ramen för DenCity, som är ett samverkansprojekt mellan näringsliv, myndigheter samt akademi och drivs av CLOSER vid Lindholmen Science Park.

Genom att frakta gods- och avfallstransporter via pråmar på vattenvägar som Göta Älv, kan gods- och sopbilar ersättas och man får en större yteffektivitet i staden. Eldrivna godsfordon eller cykeltransporter möjliggör sedan tysta och avgasfria leveranser ut i staden.

Martin Svanberg, forskare på SSPAär projektledare, och han berättar om bakgrunden till varför man genomför demonstratorn.

- Städer förtätas allt mer och därför behöver både fler människor, mer gods och avfall transporteras. Det är som alla vet mycket trängsel på vägarna, medan vattnet är en nästan outnyttjad resurs. Det finns massor av yta där man skulle kunna transportera gods och avfall, vilket skulle avlasta vägarna och då reducera både trängsel och buller. Man skulle även kunna använda eldrivna pråmar som transporterar på ett helt fossilfritt sätt.

Övriga projektpartners är Göteborgs stad (Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret, Kretslopp och vatten) samt Älvstranden utveckling, medan utförare av demonstratorn är DHL Freight, Pling Transport, Primär, Sandinge och Renova. Demonstratorn på Göta Älv har designats under ett års tid och fokus ligger på logistikupplägget, att i dagsläget testa ett flöde som skulle kunna skalas upp och i framtiden skapa verklig samhällsnytta. Under projektets två veckor hämtar pråmen varje dag paketgods hos DHL i Hisings Kärra, ett par kilometer uppströms från Göteborgs stadskärna, vilket lastas av i centrum samt på Lindholmen för vidare distribution med cykel av Pling respektive elfordon av Primär. Från Lindholmen fraktas i sin tur avfall till Sävenäs, för att bli till el och värme.

- Vi har många aktörer som är med i projektet och vår förhoppning är att resultatet blir att någon tar stafettpinnen och vågar satsa vidare på det här. Potentialen är rätt stor – tittar man längs älven skall det byggas ca 25 000 bostäder och 45 000 arbetsplatser, det betyder att uppemot 14-15 sopbilar per dag skulle kunna ersättas av pråmar och därmed avlasta Göteborgs vägnät, säger Martin Svanberg.

- Det är ett komplext projekt och alla behöver samlas för att arbeta framåt. Därför är arenor som CLOSER så viktiga och att det finns samverkansprojekt som DenCity, säger Malin Andersson, avdelningschef Trafikkontoret, Göteborgs Stad.

DenCity-projektet är ett samarbete mellan näringsliv, akademi och samhälle, som pågår 2015-2018 och leds av den nationella arenan för samverkan inom transporteffektivitet – CLOSER, på Lindholmen Science Park. Satsningen omfattar ca 20 miljoner kronor där hälften finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och resterande av deltagande parter. Västra Götalandsregionen är delfinansiär till denna del av DenCity-projektet. Läs mer om projektet och vilka som deltar på www.dencity.se

dencity_1_1.jpg

 

Viewing all 715 articles
Browse latest View live