Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 715 articles
Browse latest View live

Kulturministern besökte Beta Borås

$
0
0

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var nyfiken på Medier & demokrati-projektet Beta Borås. Därför besökte hon den unika testredaktionen på Borås Tidning. Intrycket: en inspirerande och positiv satsning.

Beta Borås är den skarpa testmiljön för forsknings- och innovations-projektet ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt”. Syftet är att identifiera, utveckla och testa nya former av samhällsjournalistik på målgruppen 25-35-åringar.

Konkret innebär det att utforska vilket innehåll som engagerar, vilka presentationsformer som attraherar och hur nya digitala tekniska lösningar och verktyg kan förbättra och stärka användarupplevelsen.

– Mitt största intryck är att det finns ett stort behov av den här typen av forskning och sätt att jobba på. På fler håll i Sverige, men också internationellt. Att göra och lära, säger Alice Bah Kuhnke.

Kultur- och demokratiministern träffade testredaktionen under en och en halv timme. Ett samtal som handlade om framför två saker:

  • Beta Borås tänk och hur dess journalistik och experimentella arbetsmodell skapar en annan lokal samhällsjournalistik än traditionell. 
  • Beta Borås sätt att anamma och pröva nya tekniska möjligheter för att utveckla både det journalistiska berättandet och hur journalistiken kan förpackas mer aptitligt och lättillgängligt.

Se Alice Bah Kuhnke berätta om mötet med Beta Borås

Beta Borås

  • Projektdeltagare: Borås Tidning, RISE Interactive, Södertörns högskola och Medier & demokrati, Lindholmen Science Park.
  • Testredaktionen består av fyra medarbetare i åldrarna 26-34 år som fått fria händer att utveckla och experimentellt pröva nya former av lokal samhällsjournalistik.
  • Projekttid: Hela 2018 men den skarpa fasen pågår till och med september.
  • Finansiärer: Utöver parternas egna insatser värderade till knappt 1,4 miljoner finansieras projektet externt av Västra Götalandsregionens kulturnämnd med 1,2 miljoner kronor och Carl-Olof och Jenz Hamrins Stiftelse med 950 000.

Aptiv ett företag i stark tillväxt

$
0
0

Aptiv designar och tillverkar elektroniska system, avancerad säkerhetsteknik och integrerar hårdvaran och mjukvaran för självkörande bilar. Navigant Research publicerade sin ”Leaderboard” inom självkörande fordon i januari och där är Aptiv är rankad sjua.

Vi har ställt några frågor till Jonas Arkensved, ansvarig för Aptiv i Göteborg om hur det går för Aptiv men även vad Vehicle ICT Arena kan göra för att stötta Aptiv i framtiden. 

Hur har er verksamhet utvecklats senaste 5 åren?

Jonas: - Vår verksamhet har gått från att vara ett oberoende bolag inom en global koncern till att bli en integrerad del av den globala verksamheten. Under denna perioden har vi också vuxit med ca 50% när det gäller antalet anställda ingenjörer som arbetar i Göteborg. Vi fortsätter med vårt rekryteringsarbete för att hitta ännu mer ingenjörer som kan arbeta i våra olika globala projekt. Aptiv som bolag genomgår också en transformation där vi är ett teknikbolag som arbetar med mobilitetslösningar.

- Inom Aptiv har vi i Göteborg även ett uttalat ledningsansvar på ett flertal olika områden globalt. Detta ansvar har vi fått pga hög teknisk kompetens samt gott resultat av vår projektexekvering.

2. Hur kan Vehicle ICT Arena (VICTA) stödja er som partner?

Jonas: - Vara en facilitator för möten mellan industri, akademi och myndigheter. Bistå och kommunicera kring möjligheter inom teknik, affärsmöjligheter och samarbeten.

3. Vad tycker du är nyckeln till succé för att vara en framgångsrik leverantör i framtidens fordonsindustri? 

Jonas: - Förmåga att snabbt anpassa sig för förändringar, tilltalande erbjudande (produkt och tjänster) och kompetensnivå.

4. Är vi tillräckligt snabba i Sverige?

Jonas: - Inom vissa områden. Men vi behöver värdera vilka områden vi behöver vara snabba inom.

Västsverige satsar på flytande biogas i tunga transporter

$
0
0

Västra Götalandsregionen satsar cirka 4,5 miljoner i ett utvecklingsprojekt med syfte att samordna, utvärdera och informera om ett antal demonstrationer av flytande biogas till lastbilar i Västsverige. Lindholmen Science Park projektleder satsningen genom CLOSER.

Flytande biogas är ett fossilfritt bränsle som har stor potential att ersätta dieseln. Projektet demonstrerar en möjlig omställning till transporter med mycket låg klimatpåverkan.

- Västra Götalandsregionen har ett starkt engagemang i biogas som en del i fossiloberoende region. Därför gör vi den här satsningen på biogas i tunga fordon, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Volvo har utvecklat en ny generation gasdrivna motorer för tunga lastbilar. Dessa fordon är nu på väg ut på marknaden och kommer utgöra ett antal rullande demonstrationer i Västsverige.

- Genom projektet kommer vi kunna skapa kunskap och synergier mellan de olika test- och pilotaktiviteterna i regionen men även nationellt. Då både branschföretag, akademi och offentliga aktörer är involverade kommer flytande biogas som fordonsbränsle utvärderas från alla håll, säger Peter Öhman, COO på Lindholmen Science Park, där satsningen projektleds genom CLOSER, den nationella arenan för ökad transporteffektivitet.

De företagen som deltar i demonstrationerna gör betydande egna investeringar, antingen i fordon eller tankställen. Staten kommer också stötta med investeringsbidrag genom det s.k. Klimatklivet. Ett av företagen som investerar i lastbilar på flytande biogas är Götene Kyltransporter.

- Vi gör denna satsning för att driva omställningen mot en fossilfri fordonsflotta. Det är ett mycket stort steg för oss, och glädjande nog ser vi ett växande intresse även hos våra transportköpare för frågan, säger Ulf Johansson, ägare av Götene Kyltransporter som var först i Sverige med en lastbil för flytande biogas.

Flytande biogas från Lidköping som produceras av avfall från livsmedelsindustrin i Skaraborg kommer bland annat att användas i demonstrationerna.

- Detta är en fantastisk möjlighet att demonstrera och utvärdera hela värdekedjan för biogas tillsammans med våra nya lastbilar för flytande biogas. Detta kommer att gynna omställningen till klimatneutrala transporter i Sverige och stötta våra möjligheter till export i Europa, säger Lars Mårtensson, Miljö- och Innovationschef på Volvo Lastvagnar.

Fakta 
Följande organisationer deltar i projektet som ska pågå till 2021:

  • Volvo Lastvagnar
  • FordonsGas Sverige
  • Gasum
  • Chalmers Tekniska Högskola
  • IVL Svenska Miljöinstitutet
  • Lindholmen Science Park

Läs hela VGR:s pressmeddelande

Medier & demokrati förstärker projektledarkapaciteten

$
0
0

Ny medarbetare inom programmet är Mia Leterius. Ny, ja, Ny, nej. Mia Leterius är ett välbekant ansikte på Lindholmen Science Park. Däremot är hon ny just inom Medier & demokrati.

– Det känns spännande. Jag har följt programmet sedan starten och är glad att få arbeta både med gruppen och frågorna, och jag hoppas förstås kunna bidra till givande projekt, säger hon.

Mia Leterius har jobbat för Lindholmen Science Park sedan 2010 och har innan dess bland annat en bakgrund som designer. På Lindholmen har fokus varit Visual Arena. Från förstudie till etablering och utveckling såsom programansvarig för arenan. Ett uppdrag som bland annat inneburit initiering och ledning av olika projekt med visualisering i centrum.

Som projektledare inom Medier & demokrati kommer Mia jobba med flera projekt och spår. Dels med pågående ”Det digitala medielandskapet och lokalvalen 2018”. Dels undersöka hur de journalistiska demokrati- och integrationssatsningarna Kb Mosaik och Mosaik inom Gota Media kan inspirera till fler liknande projekt med nya forsknings- och innovationsingångar.

Utöver uppdragen inom Medier & demokrati fortsätter Mia Leterius att driva ett projekt inom Visual Arena. Det syftar till att skapa större inkludering med hjälp av normkritisk visualisering inom stadsutveckling och finansieras av Vinnova.

Brett forsknings- och innovationsprogram ska göra godstransporter fossilfria

$
0
0

Nu kraftsamlar Sverige för att sänka koldioxidutsläppen från godstrafiken – genom ett brett innovationsarbete fram till år 2030 där akademi, institut, industri och myndigheter samverkar.

– Transportsektorns omställning är en nyckel för att vi ska nå våra högt uppsatta klimatmål, säger Maria Oscott som blir programföreståndare och samordnare av det breda samarbetet från Lindholmen Science Park i Göteborg. Den här satsningen är stor – men utmaningarna är ännu större.

Sverige siktar på att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer genom att 2045 få bort alla utsläpp av växthusgaser. Ett viktigt delmål är att utsläppen ska reduceras med 70 procent till år 2030.

Det är bakgrunden till forsknings- och innovationsprogrammet Triple F (Fossil Free Freight), som fokuserar på ett fossilfritt godstransportsystem. Där är akademin, institut, näringslivet och offentliga samhällsaktörer engagerade i en rad projekt de närmaste tolv åren.

Trafikverket har initierat och finansierar – med 290 miljoner kronor – programmet som ligger i linje med den nationella godstransportstrategi regeringen lade fram i juni. Efter hand kommer programmet att arbeta aktivt för att fler aktörer ska gå in som finansiärer.

Fokus kommer riktas mot tre stora utmaningar:

  • Ett mer transporteffektivt samhälle.
  • Energieffektiva och fossilfria fordon och farkoster.
  • Ökad andel förnybara drivmedel.

– Långsiktigheten och vår breda samverkan – den kombinationen ger oss goda förutsättningar att åstadkomma en omställning till en fossilfri godstransportsektor och samtidigt bidra till att Sveriges konkurrenskraft ökar, säger Maria Oscott. Vi har haft ett bra lagarbete mellan alla aktörer i förberedelserna av det vi nu sjösätter.

Programmet Triple F har arbetats fram i bred konsortiesamverkan under ledning av den konkurrensneutrala samarbetsplattformen CLOSER vid Lindholmen Science Park och Sveriges två största forskningsinstitut inom transportforskning, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och RISE (Research Institutes of Sweden).

– I konsortiet finns Sveriges främsta experter inom godstransportområdet, säger Jenny Karlsson, VTI, en av forskningsledarna i programmet. Andan i det förberedande arbetet har varit visionär och vi ser fram emot att nu göra skillnad.

Patrik Klintbom, forskningsledare inom programmet på RISE, tillägger:

– Det kommer krävas en mångfacetterad och koordinerad satsning på forskning och innovation för att klara den utmaning vi står inför. Vi på RISE är väldigt glada att få förtroendet att driva Triple-F tillsammans med CLOSER och VTI och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Trafikverket och alla partners.

Programmets styrelseordförande är Elisabeth Nilsson, avgående landshövding i Östergötland och tidigare med en lång karriär i näringslivet, bland annat som VD för Jernkontoret.

– Det är glädjande att bli en del i detta kreativa samarbete som är nödvändigt för att skapa kunskap inför omställningen av hela godstransportsektorn, säger hon. 

Fakta om Triple F – det breda innovationsprogrammet som ska göra godstransporter fossilfria

Bakgrund: Transportsektorns omställning till fossilfrihet är en viktig del i Sveriges mål om att vara fossilfritt. Innovationsprogrammet Triple F – Fossil Free Freight – kraftsamlar svensk kompetens för att möjliggöra en snabb omställning till fossilfria godstransporter och skapar en konkurrensneutral arena för tvärdisciplinär samverkan.

Finansiering: Trafikverket finansierar programmet med 290 miljoner kronor över 12 år. Näringslivet och samhällsaktörer kommer att medfinansiera innovationsprojekt inom programmet med cirka 100 miljoner kronor. Programmet har som mål att öka extern finansiering över tid och på så sätt växa betydligt inom tidsramen.

Mål: Triple F ska genom forskning, utveckling och demonstration konkret bidra till godstransportsektorns omställning till fossilfrihet. Bland annat kommer 21 doktorander att utexamineras inom ramen för programmet. 

Partners: Programmet är uppbyggt med en programledning från CLOSER/Lindholmen Science Park, VTI och RISE som leder utveckling inom Teknik, Logistik och Policy. Konsortiet är sammansatt av ett 50-tal aktörer från varuägare, transportörer, offentliga aktörer, högskolor och universitet, institut och övriga som alla har en hög ambition att tillsammans göra skillnad.

Mer information:
Maria Oscott, programföreståndare för Triple F, 0725-788 774, maria.oscott@lindholmen.se

Så får Mediesverige läsarna att betala

$
0
0

I princip alla mediehus satsar nu på att ta betalt på nätet. Drömmen är att de digitala läsarintäkterna ska kompensera det oundvikliga tappet i print, och många aktörer vittnar om rejäla framgångar. Mediehusens erfarenheter tas upp i den nya rapporten från Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park.

Utmaningarna och svårigheterna är många. Inte minst att fånga de yngre och behålla dem. De som i dag skaffar en digital plusprenumeration är betydligt yngre än de traditionella printläsarna. Samtidigt är de inte ett dugg lojala, de har höga krav och vill själva vara med och påverka innehållet.

Medan medierna är klart optimistiska är tonläget ett annat hos flera medieforskare. De är mer skeptiska till mediernas förmåga att ta betalt på nätet.

– Lokaltidningarna måste acceptera att de ha förlorat sin särställning, marknaden fungerar inte som förut, säger Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom.

I Medier & demokratis nya rapport ”Från gratis till betalinnehåll” delar mediehusen Mittmedia, Hall Media, NWT-gruppen, Gota Media, Stampen Media, Dagens Nyheter och Aftonbladet med sig av sina bästa och konkreta erfarenheter samt tips för att attrahera användarna att betala för digitalt innehåll. Forskare ger också sin syn på vad tidningarna kan lära av spelindustrin, en bransch som även den har utmaningen att få användarna att betala.

Medier & demokratis rapporter distribueras till programmets målgrupp och samarbetspartners.

Nu kan du även ladda ner dem via vår sida för publikationer

Dags att ansöka till MobilityXlab

$
0
0

Driver du ett startup-bolag som växer och som utvecklar mobilitetslösningar med hjälp av AI-plattformar? Missa inte denna möjlighet!

Mobilitetslösningar definieras ofta i vida begrepp och inkluderar applikationer som förarsupport, smart infrastruktur, autonoma fordon, trafikplanering, nya affärsmodeller för mobilitet, delningsekonomi för mobilitet etc. Det innefattar även cyber security och datahantering för mobilitetslösningar.

MobilityXlabs nästa intagningsperiod är våren 2019. Under 1-30 september 2018 har du möjlighet att skicka in din ansökan och därmed ta chansen att få samarbeta med sex globala aktörer inom mobilitet och uppkoppling.

Att bli inbjuden till MobilityXlab ger dig därmed möjlighet till ett strategiskt partnerskap med våra partners. Vårt mål är att vi tillsammans ska utveckla lösningar för framtidens mobilitet och när du blir
en del av oss blir du också en del av vår community och får möjlighet att sitta hos oss minst
sex månader.

Läs mer och anmäl ditt företag!

Viktiga datum

  • 1-30 September: Ansökningsperiod 
  • 24-25 Oktober: Pitchdagar 
  • 30 November: Besked
  • Januari-Juni: Välkommen ombord!

MobilityXlab

Ahead of AVD 2018: Alex Hogrefe

$
0
0

In just a few days it is finally time for Architectural Visualization Days 2018, which will be held on Visual Arena at Lindholmen Science Park 20-21 September.

First out at AVD 2018 is Alex Hogrefe, a well-known architectural visualizer from Boston. Through his website visualizingarchitecture.com he inspires the whole industry with his experimenting in architectural representation techniques.

What will you share with the participants at AVD?
“One of the things that I hope to speak about, is how to develop one’s sensitivity to different elements of visualization. I plan to show some earlier work from my blog and compare it to my more recent work to reveal areas that I somewhat ignored back then, but that I focus heavily on now.“

“My hope is that I can bring into the discussion a different way of approaching image making. Our industry is big and diverse. I hope to re-frame some of what we do and discuss some of the fringe work that visualization artists can create that sometimes gets overlooked.”

You are the co-creator and partner of the visualization studio Design Distill, and also run a well known website - do you still have time to work as an architectural visualizer?
“Surprisingly, yes. I am still heavily involved in illustrating images in our studio. We are still somewhat small, so I take on quite a bit of the workload while managing the studio at the same time. I still very much want to get better, and I feel I can’t do this if I am not continuously practicing.

My blog is the place where I experiment and test out ideas, and my office is where I implement those ideas and put them to use.”

How did you end up working with architectural visualization?  
“In some ways, you could say that visualization found me. I really enjoyed visualization, but I had always planned to be an architect the rest of my life. However my business partner, Andrew, approached me several years back and was able to persuade me to go all in with architecture visualization."

"I like the fast paced world of visualization, being able to start completely new projects every week, and seeing rough ideas in architect’s heads come to life through our illustrations. For me, it is a perfect balance of being an artist while still dealing with the constraints of reality.”

Your blog is a place for inspiration for many, but where do you find your own inspiration?
“I will be honest, it is tough for me to find inspiration at the office because we are so geared towards production and meeting client expectations. So, the inspiration comes from others in the office, and our constant attempt to push each other to create better images and outdo the last image with an even better image next time.”

“I can also say that our clients can be a good source of inspiration as well. They are often coming to us asking for unique camera angles or creating interesting designs that get us thinking differently about how we will approach the images.”

What are you looking forward to the most at AVD?
“I have been aware of Architectural Visualization Days for a while now and the great list of speakers that it has had in the past. It is always an honor to be asked to speak anywhere, but to be asked to speak at AVD 2018 was especially exciting!”

“From the list of speakers this year, it seems clear that there will be voices from the many difference corners of architectural visualization. Listening to these different voices and how they approach their images always seems to get me inspired to revisit and rethink my own work.”

Read more about Architectural Visualization Days 

 


Missa inte Audiovisual Days 18-19 oktober!

$
0
0

18-19 oktober är det dags för Audiovisual Days att gå av stapeln - en mötesplats för innovation och kreativt skapande av film, tv och VR.

Film- och tv-branschen är i stark förändring och både etablerad bransch, talanger och blivande kreatörer behöver kompetensutveckling, inspiration och visioner.  Genom Audiovisual Days (fd Västsvenska Filmdagarna) vill vi möta behovet och erbjuda ett brett innehåll kring internationellt aktuella frågor - inte bara i filmbranschen - utan för alla som jobbar med utveckling av film, tv, spel, VR/AR och annan rörlig bild. 

Liksom tidigare år bjuder vi in till två fullspäckade dagar för dig som vill få insikter, kunskaper och kontakter för att skapa morgondagens starka berättelser och upplevelser.

Programmet är under utveckling. Bland programpunkterna finns:

Nostradamus
Nostradamus startades av Göteborg Film Festival och Lindholmen Science Park för att hjälpa film- och tv-branschen att navigera de stora förändringar som nu pågår. I projektet analyseras de närmaste 3-5 årens tänkbara utveckling genom intervjuer med tunga branschprofiler - vars dagliga beslut aktivt påverkar vad som kommer att ske - och genom inläsning av en mängd kvalificerad research och fakta. Projektet leds av journalisten Johanna Koljonen som diskuterar årets tankegångar med ett antal inbjudna gäster.

Nålsögat - Hur f*n gör man? (Breaking in stories)
Hur tar man som manusförfattare sig igenom nålsögat in i film-& tv-branschen för att sedan blir kvar där och kan försörja sig?
Välkommen till två panelsamtal där vi försöker besvara frågan.

Frukost med Film- och tv-konsulenterna
Kultur i Halland-film bjuder på frukost medan du får en överblick vad som händer med film- och tv-stöden just nu. Representanter för Svenska filminstitutet, Göteborgs Stad, Film i Väst, Kultur i Halland- Film, SVT och Lindholmen Science Parks projektfinansiering kommer att vara på plats. Som vanligt finns det möjlighet att boka enskilda möten efter presentationen. Tiderna är begränsade och sker på plats. Först till kvarn.

Let´s go international
Klara Grunning - dokumentärfilmskonsulent på SFI - leder ett samtal med David Herdies - en av ägarna och producenterna från produktionsbolaget Momento Film för att få en blick in hur de byggt ett bolag baserat på det specifika målet att bli en internationell spelare, både inom dokumentär film och fiktion. Varför arbeta internationellt? Hur ser deras arbets- och ekonomiska modell ut? Hur väljer man partners och projekt för hållbar och kvalitativt samarbete?

Narrative VR
Fredagseftermiddagen dedikeras till ett svenskt perspektiv på berättandet med den nya tekniken. Programmet kommer innehålla samtal, föreläsningar och produktioner att uppleva på plats och presenteras i samarbete med BoostHBG.

Nätverk
På onsdagen smygstartar vi dagarna med vår populära speeddating. Vi bjuder också in till ett mer traditionellt mingel på torsdagskvällen, samt ett nätverksmingel för VR-intresserade på fredagseftermiddagen.

Inspiration
Som tidigare år bjuder vi in en föreläsare som verkar utanför branschen. Therese Appelqvist är ledarskapskonsulten som kommer inspirera oss till att slipa på vår förmåga att leda oss själva innan vi leder andra i en föreläsning och en workshop med titeln: Autentiskt ledarskap. 

Se hela programmet här

Läs mer och boka din plats här 

TSS West en plattform för nya tekniker och kompetenser

$
0
0

Målet med TSS West har varit att stärka konkurrenskraften inom fordons- och transportindustrin i Västra Götaland. Den 23 augusti var det dags för slutkonferens på Lindholmen Science Park och man summerade lärdomar och projektets framgångar.

TSS West har också haft i uppgift att stödja tillgängliggörandet och nyetableringen av test- och demomiljöer, att attrahera externa medel och investeringar till testprojekt och vidare, öka samverkan mellan regionens aktörer. Projektet drivs av Lindholmen Science Park och Innovatum och bakom satsningen står EU:s regionalfond och Västra Götalandsregionen.

Den 23 augusti var det dags för slutkonferens för TSS West och den stora frågan var: Vad har TSS West bidragit med gällande test och demo i Västra götalandsregionen? Vi valde att fråga projektledaren för TSS West Lovisa Westblom, Magnus Olsson Manager RISE Test- and Demo Office, RISE Group och Daniel Hallencreutz, Senior Konsult, Kontigo för att få svar på denna frågan…

Vad är styrkan med TSS West?

Daniel Hallencreutz: - Den stora styrkan med denna typen av projekt, som dessutom inte är så daniel_h.jpgvanliga, är att de gör något som saknas I det offentligt finansierade systemet. Denna fria resursen till de lite tidiga satsningarna där man kan testa i olika förstudier är något som behövs.  T ex att man först kan testa en ny inriktning eller nya samverkans samarbeten och inte behöver testa i stor skala med en gång, detta är jättepositivt. En annan fördel som vi upplever på Kontigo, som jag representerar, är att när vi samarbetar med Västra Götalands Regionen, Innovatum, men även Lindholmen Science Park har vi på ett väldigt naturligt sätt fått ihop två av innovationsplattformarna Innovatum och Lindholmen Science Park och då kunnat dra fördel av båda två på ett mycket bra sätt. Men jag vill verkligen understryka att de viktiga med denna typen av samarbeten är att man med väldigt små medel får möjligheten att testa rätt saker i ett tidigt stadie. 

Vad tycker du att TSS West har bidragit till gällande test och demoverksamheten i Västra Götalands Regionen?

magnus_olssson.jpgMagnus Olsson: - TSS West har bidragit med att kicka igång många projekt och initiativ. Man har haft möjlighet att samlas kring en ursprunglig tanke att stärka svenska test och demo miljöer. TSS West har även visat att nya tekniker kan ta en plats tidigt i utvecklingen. TSS West demonstrerar att det finns förutsättningar för nya tekniker och kompetenser, och att det finns ett behov av denna typen av arena. TSS West har visat att det finns ett behov av att presentera framtida satsningar i ett tidigt stadie. 
 

Vilka är de största framgångarna inom TSS West?

Lovisa Westblom:Bland de största framgångarna inom TSS West är den ökade samverkan mellan Innovatum och Lindholmen Science Park samt regionens aktörer och att TSS West har verkat som en central hub för test och demo initiativ i regionen och ett fleratal aktörer vill av denna anledningen se en fortsättning av projektet. Inom TSS West har det genomförts ett tjugotal förstudier som i stort sätt alla har resulterat i projektansökningar och på så sätt attraherat medel till Västra Götralands Regionen. TSS West har även etablerat ett kvinnligt nätverk för att attrahera fler kvinnor till branschen. 

Medier & demokrati på Mediedagarna i Göteborg

$
0
0

27-28 september är det på nytt dags för Meg, Mediedagarna i Göteborg. Medier & demokrati är på plats på denna tongivande mötesplats för mediefrågor. Bland annat arrangerar och deltar vi i seminarier.

Det är sjunde gången Meg arrangeras. Precis som i fjol blir de två dagarna en del av Bokmässan. 

Megs ambition är att vara en tongivande mötesplats i Sverige för mediefrågor där bland andra representanter från medieaktörer, akademi, entreprenörer och politik samlas för samtal kring aktuella möjligheter och utmaningar.

Medier & demokrati har dels en monter, dels deltar vi som forsknings- och innovationsprogram i tre seminarier. Två i Meg-området, ett i Bokmässans dito:

  • Beta Borås – yngre väljer samhällsjournalistik. Tillsammans med övriga partners i projektet Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt berättar vi om upptäckter och utmaningar som testredaktionen vid Borås Tidning mött under sitt halvår med fria händer och experimentell journalistik som arbetsform.

    Plats: Mediescenen, 27 september, klockan 17.10.
    Läs mer
     

  • Massmedia – var tog massan vägen? Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland – bjuder in till samtal om vem gör nyheter för vem i framtiden. Efterfrågan på journalistik med hög kvalitet ökar, men betalningsviljan är en utmaning. Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati deltar.

    Plats: Mediscenen, 27 september, klockan 16.30.
    Läs mer
     

  • Avgjorde media valet? Vuxenskolan lyfter frågan om medias betydelse för resultatet i valet. Har betydelsen ökat eller minskat? Jonathan Falck, senior rådgivare i Medier & demokrati, medverkar. 

    Plats: Studieförbundet Vuxenskolans monter C05:01, 28 september, klockan 11.00.
    Läs mer

Välkommen att besöka oss och att ta del av seminarierna!

Är du redo för Lindholmens utomhus träning

$
0
0

Häng med på kul och effektiv utomhusträning. Athlética jobbar med både styrka och kondtion med hjälp av olika redskap så som kroppen, gummband, boxutrustning, kettlebells mm.

Alla kan delta oavsett tidigare erfarenhet och fokus ligger på att bli starkare, friskare och må bättre. 

Träningstider:
V39 - 45 11:00 - 11:40

Prova på träning:

  • 24e september
  • 1 oktober
  • 8 oktober
  • 15 oktober
  • 22 Oktober
  • 29 oktober
  • 5 november

Plats: Lindholmen vid parken nära Bistrot
Pris: 750kr
Anmälan: Info@athletica.se eller 0733-722535

Detta ingår: 

  • 6 träningspass utomhus
  • Online support av personligtränare

Ny FN-resolution om automatiserade vägfordon

$
0
0

I mitten av september deltog representanter från Näringsdepartementet och Transportstyrelsen i möten med FN:s arbetsgrupp för trafiksäkerhet. Bland annat slutförhandlades och antogs en resolution om införande av högt eller fullt automatiserade fordon i vägtrafiken.

Sverige är världsledande vad gäller lösningar för trafiksäkerhet och ligger i framkant när det gäller uppkopplade och automatiserade fordon. Uppkopplade, samverkande och automatiserade fordon och system har potentialen att radikalt förändra vårt transportsystem, vår innovationsutveckling och vår arbetsmarknad. Tekniken kan på sikt också ge nya möjligheter till mobilitet och transporter i glesbygd samt för personer som har begränsade möjligheter till egna transporter idag.

I mitten av september deltog representanter från Näringsdepartementet och Transportstyrelsen i möten med FN:s arbetsgrupp för trafiksäkerhet. Bland annat slutförhandlades och antogs en resolution om införande av högt eller fullt automatiserade fordon i vägtrafiken. Resolutionens syfte är att erbjuda de stater som anslutit sig till någon av FN:s vägtrafikkonventioner vägledning, när det gäller ett säkert införande av sådana fordon i trafiken. Resolutionen ska utgöra ett komplement till konventionerna, och innehåller bland annat rekommendationer när det gäller vad ett automatiserat körsystem ska behärska. Särskilt viktigt är trafiksäkerhet och ett säkert samspel med andra trafikanter, med hänsyn till gällande trafikregler.

Läs mer på regeringen.se

Fullt hus på Lindholmen Open Day

$
0
0

Lindholmen Open Day har efter tre upplagor helt klart blivit en tradition att se fram emot när hösten nalkas. Nyfikna besökare, delade idéer, ny inspiration och innovativa fordon bidrog till att dagen blev en succé.

Möjligheten att nätverka med mängder av företag, lära mer om spännande innovationsprojekt och chansen att se fordon med ny teknik var några av de beståndsdelar som gjorde att gågatan och Älvrummet på Lindholmspiren fylldes den 13 september.

Det var en härlig mix av anställda och företagsledare, studenter, forskare, boende i området och även tillresta från andra delar av stan eller andra städer som var på plats. I gågatan ställde över 20 företag ut och i Älvrummet bjöds det på 'Food for thoughts', korta seminarier om samverkansprojekt, som tydligt illustrerade den innovationskraft som alla inblandade parter genererar. 

Här kan du se lite härliga bilder från eventet. Nästa år kör vi igen, en tradition som nu engagerar så många ser vi fram emot att ta vidare tillsammans! 

Konsortium planerar för elväg i Västsverige

$
0
0

Alstom, Volvokoncernen och NCC har tillsammans bildat konsortiet VästSvenska Elvägar som lämnat in ett förslag till Trafikverket om att bygga en demonstrationselväg i Västsverige. Lindholmen Science Park är partner i anbudet.

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att bredda kunskapsunderlaget avseende elvägar. De har bett att få in anbud från intressenter som är villiga att bygga en demonstrationsanläggning på allmän väg i Sverige. VästSvenska Elvägar är en av de intressenter som nu har valts ut för att lämna in ett mer detaljerat förslag.

I samarbetet ingår också närmare 20 privata och offentliga företag, kommuner och akademiska institutioner som partners eller som deltagare i en referensgrupp med intresse för tekniken. 

Att säkerställa hållbara transporter på lång sikt förutsätter innovativa lösningar och gränsöverskridande teknik som kan användas för blandad trafik. Det finns stor potential i utbyggnaden av elvägar baserad på en elvägsteknik som Alstoms, då den kan användas för både lastbilar, bussar och personbilar.

Elvägar är en viktig del för framtidens mobilitet och för att åstadkomma hållbara transportlösningar på väg. Energieffektiv och miljövänlig framdrift av fordon på väg gynnar industrier, fraktföretag och persontransporter och är en självklar del i ett framtida hållbart transportsystem. Demonstrations-anläggningar är positiva för den regionala tillväxten och för att attrahera nya kompetenser, affärer och investeringar till regionen.

Demonstrationsanläggningen kommer att integreras i en allmän väg med syfte att utveckla, testa, verifiera och visa upp nya lösningar för elvägsteknik.

- På Alstom arbetar vi brett med innovativa lösningar för miljövänliga transporter och vi ser elvägar som ett viktigt komplement till spårbunden trafik.  Vår laddningsteknik för spårvagnar som nu anpassas för väg är bra exempel på hur beprövade tekniker får nya användningsområden och snabbar på utvecklingen, säger Björn Asplund, VD för Alstom Sverige.

- Volvokoncernen erbjuder idag fullelektriska bussar och lastbilar för stadstrafik. Elvägar kan vara ett sätt att också klara emissionsfria transporter på längre sträckor. Men skall vi lyckas krävs ett brett samarbete mellan olika samhällsaktörer och därför är ett initiativ som detta så viktigt, säger Lars Stenqvist, Teknisk direktör, Volvokoncernen.

I VästSvenska Elvägar ingår för närvarande åtta samarbetspartners:
AstaZero, Business Region Göteborg, Göteborg Energi AB, Göteborgs Hamn AB, Lindholmen Science Park, RISE, Swedavia, Västra Götalandsregionen. Dessutom pågår en dialog med flera transportbolag som också visat intresse för att medverka i projektet.

Läs hela pressmeddelandet från Alstom


Medieforskning i flera forum

$
0
0

Mediedagarna i Göteborg (MEG) blev värdefulla dagar för Medier & demokrati, som bl a deltog i tre seminarier. Ett av dem, ”Massmedia – vart tog massan vägen?”, sändes i SVT Forum, passa på att se inslaget nu!

För andra året arrangerades MEG – 27-28 september – i samband med Bokmässan. Medier & demokrati fanns på plats med en monter plus deltagande i olika programpunkter. 

Seminariet ”Massmedia – vart tog massan vägen?”, sändes i sin helhet i SVT Forum. Här kan du se och höra vad Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati, Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning, och Elina Lethomäki, professor vid Uleåborgs universitet svarade på huvudfrågan och andra frågor om det nya digitala medielandskapet.

Se inslaget från SVT-Forum på SVT Play här

– Det blev värdefulla dagar för Medier & demokrati som forsknings- och innovationsprogram, säger Martin Holmberg. Dels hade vi planerade möten på plats, dels gav montern och närvaron oss möjligheter att knyta nya kontakter. 

Fakta om de seminarier Medier & demokrati medverkade i:

  • Massmedia – var tog massan vägen? 
    Ett seminarium som Hanaholmen, ett kulturcentrum för Sverige och Finland strax utanför Helsingfors, bjöd in till. Det blev ett samtal med frågor kring det förändrade medielandskapet. Några exempel: Vad är massmedia i dag? Vem gör nyheter för vem? 

    Martin Holmberg deltog i panelen tillsammans med Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning och Elina Lethomäki, professor vid Uleåborgs universitet.
     

  • Beta Borås – yngre väljer samhällsjournalistik 
    En programpunkt Medier & demokrati arrangerade tillsammans med övriga partners i projektet Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt. 

    Temat: berätta om utmaningar, upptäcker och nya kunskaper som testredaktionen vid Borås Tidning mött under sitt halvår med fria händer och experimentell journalistik som arbetsform.
     

  • Avgjorde media valet?
    Vuxenskolan lyfte frågan och Jonathan Falck, senior rådgivare i Medier & demokrati, medverkade. 

 

Innovation inom prehospital eHälsa får fortsatt finansiering

$
0
0

PICTA, Prehospital ICT Arena, på Lindholmen Science Park, får stöd av Västra Götalandsregionen för att fortsätta arbetet med att driva innovation och nyttiggörande inom prehospital eHälsa. De nästkommande tre åren får PICTA 5,7 miljoner kronor i grundfinansiering.

Därmed finns nu goda förutsättningar att fortsätta konsolideringen av PICTAs verksamhet, förstärka resurserna och bredda kompetensen. Dessutom kan PICTA expandera vidare med nya projekt och områden, samt utveckla fler strategiska samarbeten.

-Jag är mycket glad över att vi kan driva arenans arbete vidare. Efter 30 år i branschen vet jag hur stora behoven är i den prehospitala sjukvården, men det viktigaste är att jag vet vilka möjligheter som finns!, säger Bengt Arne Sjöqvist, programansvarig för PICTA vid Lindholmen Science Park. 

Arenan har framgångsrikt etablerat sig som en nationell aktör och kunskapsnod inom prehospital ICT och eHälsa, men också som ett center för ett unikt regionalt kluster kring prehospital forskning, utveckling, innovation och nyttiggörande. 

PICTA anknyter till Vision Västra Götaland, och har haft som utgångspunkt att bygga på unika regionala förutsättningar även om ambitionen är nationell.

Idag drivs flera projekt inom PICTA där IT och eHälsa testas och utvärderas för att nyttiggöras på bästa sätt inom sjukvården, t ex:

PreSISe – AI-stöd för identifiering i ambulans av förhöjd risk för Sepsis 
ViPHS – Videokonsultation från ambulans vid akut stroke

Brinnande intresse för arkitekturvisualisering

$
0
0

Architectural Visualization Days 2018 samlade under två fantastiska dagar ett hundratal 3D-artister, mjukvaruutvecklare, studenter och andra branschintresserade för att inspireras och lära mer om arkitekturvisualisering.

Architectural Visualization Days, som i år genomfördes för femte gången, har med åren växt till att bli nordens främsta mötesplats inom området och en internationell arena för inspiration och för diskussion om branschen.

Bland årets talare fanns både nationella och internationella representanter; Alex Hogrefe från Design Distills, Danica O Kus Photography, Mica Karlsson från Yrgo, Daniel Reuterswärd från Illusive Images och Victor Bonafonte Morales från Beauty and The Bit.

- Vi har etablerat oss internationellt och får besökare från flera andra länder och världsdelar, berättar Åsa Andblad, ansvarig för Architectural Visualization Days.

- Vi försöker hela tiden utveckla AVD och göra lite annorlunda från år till år. Årets AVD kändes väldigt lyckat, med en bra variation och nya interaktiva inslag i programmet. Talarna bjöd på personliga berättelser och reflektioner, bland annat kring hur man arbetat tidigare och hur man väljer att visualisera nu, fortsätter Åsa.

asa.png

 - Vi är så glada över deltagarnas entusiasm, den intima känslan och mångas glädje över att hinna prata med varandra, säger Åsa Andblad, projektledare på Visual Arena
 

Det är tydligt att AVD är av stor betydelse för deltagarna. Maja Ljunggren, arkitekturvisualiserare på WSP deltar för tredje året i rad.

maja_ljunggren.png- Jag ser AVD som en investering i mig själv, för att inte fastna i det gamla och faktiskt kunna hitta på någonting nytt, upptäcka saker som jag inte har märkt förut, träffa branschkollegor som jag inte tidigare mött och se vad som händer omkring mig, säger Maja. 

Visual Jamming nytt inslag 

Ett av de nya inslagen under AVD 2108 var Visual Jamming - en interaktiv workshop.

britta_1.png

- Vi ville implementera workshop-momentet under AVD då det känns viktig att alla är delaktiga. Vi är så många fantastiska människor som är på det här eventet och det känns synd att man bara sitter och lyssnar. Så att skapa ett kreativt forum där alla får delta och där man får känna att man kan utveckla sin kreativitet och släppa loss lite, det tycker vi är viktigt, säger Britta Wikholm från Visulent, som ansvarade för workshopen.

En mognande bransch

En stor del av programmet under AVD hade fokus på inspiration och deltagarna bjöds på en uppvisning av fantastiska visualiseringar och fotografier. Den stora bredden inom arkitekturvisualiseringsområdet visades upp - hur arkitektur och dess detaljer förmedlas genom fotografi och illustration, och hur arkitektur, miljöer och människor visualiseras med olika teknik och uttryck.

En diskussion som vid flera tillfällen återkom under dagarna var kring arkitekturvisualiserarnas egna relation och identitet i sitt yrke och vad det egentligen innebär. Arkiteturvisualiserare som yrkesgrupp har de senare åren ökat stort och branschen har mognat, vilket nu kräver mer diskussion kring förhållningssätt och arbetsmetoder -  både i det egna arbetet som i branschen i stort.

- Vi som arkitekturvisualiserare balanserar hela tiden mellan om det är ett konstnärligt jobb man har eller om det är ett verktyg för våra kunder. Ofta sitter man ensam på sin arbetsplats omringad av arkitekter och har inte så många runt sig som gör samma sak. Därför är det extra viktigt att hitta andra som har samma uppgifter och ett sammanhang där man kan diskutera yrkesrollen, där man känner igen sig, säger Britta Wikholm.

Training Sessions av sponsorer

En av de stora och återkommande inslagen i programmet var Training Sessions. Under dessa fick publiken möjlighet att bekanta sig med de senaste inom programvarorna och funktionerna och på ett mer praktiskt sätt få redskap att öka sitt arbete samt fick möjlighet att diskutera olika metoder att arbeta med dessa. Bland annat fick deltagarna höra om det senaste från iToo Software, Chaos Group och Epic Games.

Training Sessions hölls av sponsorer och inslagen var mycket uppskattade både av deltagare och av presentatörerna själva.

fabricie_bourrrelly.pngFabrice Bourelly från Epic games var med på AVD för första gången, och medverkade som presentatör under en av dagarnas Training Sessions;

- Deltagarna här är absolut nyckeln till oss, de representerar vem vi försöker prata med. Vi har fått mycket bra respons på vår presentation och har redan pratat om att göra projekt tillsammans med människor vi träffade här,  så vi är väldigt nöjda! säger Fabrice.

- Vi är så glada över deltagarnas entusiasm, den intima känslan och mångas glädje över att hinna prata med varandra. Allt jobb som vi på Visual Arena och programkommittén har lagt ner under åren har lett till en attraktiv årlig händelse med hög efterfrågan på biljetter! avslutar Åsa.

Architectural Visualization Days arrangeras av Visual Arena och är ett samarbete mellan Andreas Laessker VizualisationArkitektbyrån DesignArkitekterna Krook & TjäderRåformat VisualiseringsbyråSweco ArchitectsVisulent och White

Ny projektledare med sikte på framtidens utmaningar

$
0
0

Jonas Eriksson är sedan oktober ny projektledare på CLOSER, med placering i Stockholm. Han har en bakgrund från Scania, Postnord och Jernhusen och här får vi ta del av några av Jonas tankar kring vilka utmaningar som transportbranschen, men även CLOSER, står inför.

Vad skall du driva för arbete inom CLOSER?

- Det blir järnväg (Shift2Rail), terminalprojekt, samt arbete inom uppkopplad & digitaliserad logistik så här till en början.

Hur ser din bakgrund ut?

- Min bakgrund finns i fordonsindustrin där jag arbetade 10 år på Scania med allt från produktion, utveckling och produktledning. Sedan var jag tre år på Jernhusen och arbetade med nyetablering och utveckling av depåer för järnvägsfordon. Min senaste arbetsplats var PostNord Group där jag utvecklade transporter och fordon med stort fokus på digitaliseringen.

Vilka stora utmaningar ser du framöver?

- Jag ser utmaningar i hastigheten och omfattningen av den förändring som står framför oss just nu.

Det gäller till exempel: Energiförsörjningen hos fordon, hur fasar vi ut de fossila alternativen till förmån för de hållbara? Och vad är ett hållbart energisystem för fordon? Självkörande och autonoma fordon, hur ska de tex interagera med den befintliga flottan? Vad blir förarens roll i framtiden. Men även digitaliseringen av transportsektorn, hur ska data delas, till vem och till vilket pris?

Multimodal informationsdelning – En öppen digital plattform för delning av logistikdata

$
0
0

Vad är svårigheterna med att effektivisera informationsdelningen i de komplexa transportkedjorna och hur kan man skapa bättre förutsättningar för detta?

Komplexa logistiknätverk skapar svårighet för effektiviteten

Logistikbranschen står inför stora utmaningar för att öka effektiviteten i försörjningskedjorna. Logistiknätverken blir alltmer komplexa och antal involverade aktörer i kedjan blir allt fler. Detta har skapat en allt mer bristande samordning, transparens och tillförlighet som ger en stor osäkerhet för transportköpare, likväl som kund och transportörer. Detta leder inte enbart till ekonomiska konsekvenser för enskilda aktörer utan på sikt till en minskad konkurrenskraft för svenskt näringsliv.

Projektet Multimodal informationsdelning som drivs av CLOSER har i en förstudie undersökt förutsättningar för en digital plattform – en översättare – som kan sända och hantera information mellan olika IT-system och överbrygga den uppsjö av dataformat och standarder som finns tillgängligt inom den världsomspännande logistik- och transportbranschen.

Svårigheter med gemensam informationsdelning

Ett av de avgörande hindren för en effektiv dataöverföring mellan aktörerna, grundar sig i att den data som idag delas digitalt hanteras av system uppbyggda på en uppsjö olika dataformat och standarder. Många aktörer har investera mycket i både tid och pengar i egna IT -lösningar och vill ogärna göra om denna insats i nya system.

Man kan även se en kraftigt avgränsad datadelning - i många fall delas datan enbart av kontraktila parter samtidigt som fler aktörer längre ner i försörjningskedjan inte når den, vilket skapar betydande luckor i informationsdelningen.

Kartläggning av exportflöden ska effektivera samarbetet

I förstudien som genomförts i projektet har två specifika exportflöden analyserats; Sandvik och SSAB, båda via Gävla Hamn. I kartläggningen har RISE uträtt hur den nuvarande informationsstrukturen är uppbyggd och vilka hinder som idag finns för en effektiv informationsdelning. För att få en så tydlig genomlysning som möjligt så har informationsdelningen hos alla aktörer som är involverade i utförandet av transportverksamhen analyserats -  från produktion till kund.

Kartläggningen visar på stora möjligheter att, genom att öppna upp data och dela med fler aktörer, skapa en mer transparent och effektiv ström av information som stöd för effektivare transport- och logistikverksamhet. För att lyckas med detta har man identifierat tre randvillkor som måste uppfyllas;

  • Digitalisering - Samtliga data måste digitaliseras, det får inte förekomma relevant information som inte är tillgänglig digitalt. Idag sker i första hand informationsdelningen via traditionella vägar som telefon, personliga möten, brev eller epost, eller via specifika EDI kopplingar mellan två aktörer.
     
  • Samarbete – Skapa tillit mellan aktörer och bryta upp organisatoriska barriärer genom att se försörjningskedjan som ett gemensamt uppdrag att lösa. Dela rätt data i rätt tid är centralt för att uppnå detta mål. Kartläggningen visar på stora möjligheter att, genom att öppna upp data och dela med fler aktörer, skapa en mer transparent och effektiv ström av information som stöd för effektivare transport- och logistikverksamhet. 
     
  • Visualisering – Genom tillgång till rätt data i rätt tid skapas en ökad transparens i försörjningskedjan som stöd för att öppna upp en flexibel planering och styrning av transport- och logistikverksamheten.

För att uppnå denna gemensam datadelningen krävs en rigid och öppen digital plattform som, utöver att möjliggöra delning av information, även kan överbygga alla de olika dataformat och standarder för kommunikation.

En öppen digital plattform för delning av multimodal information

Den konceptuella plattform, som under ledning av Ericsson, tagits fram i förstudien har haft som utgångspunkt att ersätta dagens ”punkt-till-punkt”- kommunikation med nya metoder för att dela information till en bredare grupp av mottagare. Genom att använda unika identiteter för exempelvis ett paket, pall, container och sammankoppla dessa identiteter med en en sökbar adress (URI)  skapas möjlighet att dela information via internet.För att sedan överbrygga svårigheten med olika dataformat så översätts datan till olika format och standarder genom en Logistics Data Interchange (LDI). Detta innebär att det inte ska krävas dyrbar utveckling för att koppla samman de olika informationssystemen, och företagen behöver inte överge redan implementerad IT-infrastruktur .

Det innebär också att den sökbara informationen uppdateras i realtid vilket innebär att den senaste informationen alltid är aktuell och  finns tillgänglig för samtliga aktörer.

kristofer_skjutare.png- Det blir det tydligt att samtliga aktörer har stora vinningar av en effektivare delning av information i försörjningskedjan, framför allt genom möjligheterna man får att utföra kontraktuella förbindelser effektivare och med större precision, säger Kristoffer Skjutare, projektledare på CLOSER som driver förstudien.

- Förutom att detta även möjliggör effektiviseringar i förbättrad transportekonomi och ett ökat resursutnyttjande, så skapas även en grund för bättre kunskap om faktiska förbättringsområden. Dessa vinningar ställs mot den relativt begränsade insats, i form av tid och budget, som krävs för att sammankoppla aktörer i föreslagen systemarkitektur.

Projektet med förstudien är nu avslutat, och man planerar nu att gå in i en demonstrationsfas där ansökan för medfinansiering har lämnats till Vinnova med ett utökat partnerskap.   

Ta del av rapporten här

Läs mer om projektet här

Projektet Multimodal Informationsdelning drivs av CLOSER vid Lindholmen Sceince Park och är finansierat av VINNOVA via Regeringens Samverkansprogram under portföljen Nästa generations resor och transporter.  Projektet har genomförts i samverkan mellan Sandvik, Ericsson, Trafikverket, Sjöfartsverket, RISE med CLOSER som projektkoordinator. Utöver projektets partners har följande aktörer bidragit vid projektets genomförande: SSAB, Panalpina, Geodis, Yilport, Gävle Hamn och Green Cargo
Viewing all 715 articles
Browse latest View live